kerrospukeutumisen 3-kerrosperiaate

Työhyvinvoinnin ja -terveyden vuoksi työssä on tärkeää säilyttää iho ja sen mikroilmasto kuivana ja oikean lämpöisenä. Tehokas kerrospukeutuminen perustuu 3-kerrosperiaatteeseen. Perusajatuksena on muodostaa useiden vaatekerrosten välille lämpöä eristäviä ja johtavia ilmakerroksia. Hiki siirtyy ihon pinnalta vaatetuksen, kehon liikkeiden ja ilman yhteisvaikutuksesta.

Oikeat materiaalivalinnat sekä vaatteiden lisääminen tai vähentäminen mahdollistavat tehokkaan lämmönsäätelyn. Elimistö voi kohdentaa energian itse työsuoritukseen, kun sitä ei kulu kosteuden haihduttamiseen. Kerrospukeutumiseen ei ole yhtä oikeaa ratkaisua. Kerroksia kannattaa pukea ja riisua sääolosuhteiden, oman tarpeen ja fyysisen aktiivisuuden mukaan.

Asusteet: Muista myös kehon ääreisalueita; jalkateriä, käsiä, ranteita ja päätä. Niiden kautta haihtuu paljon lämpöä, minkä vuoksi ne on suojattava hyvin etenkin viileässä ja kylmässä työskenneltäessä. Tavalliset puuvillasukat kastuvat hikoillessa ja varpaat kylmettyvät. Tekniset sukat lämmittävät ja siirtävät kosteuden sukan ulkopintaan. Kerrospukeutuminen toimii myös jaloissa; alle ohut alussukka ja päälle paksumpi lämpösukka. Alussukka siirtää kosteutta iholta sekä ehkäisee hiertymiä vähentämällä jalan ja kengän välistä kitkaa.

 Välikaudet - Syksy ja kevät: 3-kerrosvaatetus toimii parhaiten välikausien vaihtelevissa säissä - välillä sataa ja tuulee, toisinaan aurinko lämmittää paahteisestikin. Välikerroksia lisäämällä säilytät miellyttävän työskentelylämpötilan kylmän viiman yllättäessä. Lämpimällä sateella kuoritakki toimii sadesuojana ilman välivaatetustakin. Riisu kuoritakin hetkeksi esim. levätessäsi, ettei hikoilu laske toimintatehoasi.

Talvi: Lisää tai vähennä välikerroksia sopivan työskentelylämpötilan saavuttaaksesi. Älä pue liikaa kerralla ettet hikoile tarpeettomasti. Kun lepäät runsaan hikoilun jälkeen, huolehdi ettet kylmety; hien haihduttaminen laskee kehon lämpötilaa ja siten myös työskentely- ja toimintakykyäsi. Suosi vaihdettavia välikerroksia, avattavia tuuletusaukkoja, hengittäviä, tuulta ja sadetta pitäviä kuoriasuja.