Suomen Tekstiili & Muoti ry:n 6.-7.11. järjestämä tekstiili- ja muotialan innovaatiotapahtuma TexHack kokosi osallistujat ratkomaan yritysten asettamia haasteita ja visioimaan alan tulevaisuutta. Haasteita olivat asettaneet Image Wear, kuitukangasyhtiö Suominen, patjoja ja vuodevaatteita valmistava Familon sekä Kivat-lastenvaatteista tunnettu Agtuvi.

Image Wear haki TexHackista uusia ratkaisuja työvaatteiden valmistuksessa toistuvien valmistusvaiheiden automatisointiin. Tapahtumassa mukana ollut Image Wearin kehityspäällikkö Emma Kaappa piti Image Wearin tehtävänantoa vaikeimpana annetuista haasteista, ja oli vaikuttunut kehittämiskelpoisista ratkaisuehdotuksista.

Kaksipäiväinen tapahtuma käynnistyi Helsingin Korjaamolla yli 50 osallistujan voimin. Mukana kilpailussa oli niin opiskelijoita kuin yrityksiäkin, ja yksittäiset osallistujat ryhmäytyivät vasta paikan päällä. Kun yritykset olivat esitelleet haasteensa, kilpailijat ryhtyivät työstämään niitä omissa ryhmissään. Ryhmät saivat tukea yritysten edustajilta ja tapahtuman fasilitaattoreilta, jotka vastasivat kysymyksiin ja sparrasivat ratkaisujen kehittämisessä. Lisäksi ryhmät harjoittelivat pitchausta eli myyntipuheen pitämistä.

Toinen päivä jatkui ideoiden työstämisellä ja harjoittelupitchauksella, ja tapahtuman päätteeksi osallistujat esittelivät ratkaisuehdotuksensa ytimekkäällä viiden minuutin puheella. Kilpailun tuomaristossa ratkaisuehdotuksia arvioimassa olivat yritysten edustajat sekä lisäksi futuristi Elina Hiltunen, VTT:n johtava tutkija Pekka Tuomaala, enkelisijoittaja Jaakko Salminen ja Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen.

Tuomaristo valitsi voittajaksi Polea Oy:n, joka oli ideoinut ratkaisun Image Wearin asettamaan haasteeseen. Laura Sirolan, Jere Mannisen ja Miika Laaksosen ratkaisussa työvaatetta seurataan koko sen elinkaaren ajan aina valmistuksesta hävittämiseen asti, mikä mahdollistaa materiaalitehokkuuden ja edistää kestävää resurssien käyttöä. ”Voittajat tulivat tekstiili- ja vaatetusalan ulkopuolelta, ja ehkä siksi toivat ratkaisussaan esille uudenlaista näkökulmaa” Emma Kaappa kertoo. Polea Oy voitti ratkaisuehdotuksellaan 5000 euron rahapalkinnon.

Yritykset valitsivat omat suosikkinsa heille esitetyistä ratkaisuista. Image Wear palkitsi Lotta Hyvärisen, Sari Katteluksen, Marika Nokelaisen ja Azma Mohammedin ratkaisuehdotuksen työvaatteiden kausihinnoittelujärjestelmästä. Voittajaryhmä vastasi Emma Kaapan mukaan parhaiten tuotannon ongelmiin ja tehtävänantoon. ”Ryhmän jäsenet lähtivät toimimaan hienosti yhdessä, vaikka he tapasivat TexHackissa ensimmäistä kertaa. Lisäksi kokonaistoteutus ja -esitys oli hieno ja toimiva”, Kaappa kuvailee.

Image Wearin asettaman haasteen voittajaryhmä sai palkinnoksi tutustumismatkan Image Wearin Narvan tehtaalle, jossa he pääsevät seuraamaan työvaatteen tuotantoprosessia käytännössä.

Lue lisää: https://www.stjm.fi/uutiset/texhack-voittajaidea-muuttaa-tyovaatteiden-valmistuksen-ajattelutavan/

Suomen Tekstiili & Muoti ry:n toimitusjohtaja Anna-Kaisa Auvinen sekä TexHackin voittaja Polea Oy.

 

Image Wearin palkitsema ryhmä koostui eri alojen osaajista.