Työskennellessä on tärkeää säilyttää iho ja sen mikroilmasto kuivana ja oikean lämpöisenä. Kun energiaa ei kulu kosteuden haihduttamiseen, elimistö voi kohdentaa energian itse työsuoritukseen. Oikeat materiaalivalinnat sekä vaatteiden lisääminen tai vähentäminen mahdollistavat tehokkaan lämmönsäätelyn.

Tehokas kerrospukeutuminen perustuu 3-kerrosperiaatteeseen. Perusajatuksena on muodostaa useiden vaatekerrosten välille lämpöä eristäviä ja johtavia ilmakerroksia.

1. Aluskerros kuljettaa kosteutta pois iholta seuraavaan kerrokseen. Aluskerroksen on hyvä olla kehonmyötäinen, jolloin kosteus siirtyy vaatteeseen eikä tiivisty iholle. Polypropeeni ja micropolyesteri ovat ihoystävällisiä materiaaleja; ne ovat kestäviä, hengittäviä ja nopeasti kuivuvia. Puuvillan ongelma on vedenimukyky, sillä se kostuu hikoillessa ja tuntuu kylmältä.

2. Välikerros säätelee lämmöneristystä ja siirtää aluskerrastosta kosteutta ulompiin kerroksiin. Kerroksia lisätään ja vähennetään olosuhteiden mukaan. Fleecevaatteiden huokoinen mikrorakenne eristää eikä sido kosteutta, ja polyester-fleece eristää hyvin lämpöä ja joustaa vartalon liikkeiden mukaan. Villa siirtää tehokkaasti kosteutta ulompiin kerroksiin ja pysyy kosteanakin lämpimänä – lisäksi se on hengittävä ja toimii erinomaisena eristekerroksena.

3. Kuorikerros säilyttää lämmön ja vähentää sään vaikutuksia. Yleensä kuorikerroksella tarkoitetaan tuulen- ja vedenpitävää, hengittävää materiaalia. Kuorikerroksen valinta on kompromissi: vedenpitävyys tarkoittaa heikompaa hengittävyyttä, jolloin raskaassa työssä kaikki hiki ei ehdi haihtua. Työvaatteissa riittää usein kuorikerros, joka pitää lämmön sisällä, mutta ei ole erityisen tuulen- tai sateenpitävä, koska hengittävyydellä on etusija raskaita töitä tehtäessä.

 

Kerrospukeutuminen talvella

Talvella kannattaa lisätä tai vähentää välikerroksia sopivan työskentelylämpötilan saavuttamiseksi. Älä pue liikaa kerralla, ettet hikoile tarpeettomasti. Kun lepäät runsaan hikoilun jälkeen, huolehdi ettet kylmety; hien haihduttaminen laskee kehon lämpötilaa ja siten myös työskentely- ja toimintakykyä. Suosi vaihdettavia välikerroksia, avattavia tuuletusaukkoja ja hengittäviä kuoriasuja. Muista myös kehon ääreisalueet: jalkaterät, kädet, ranteet ja pää. Niiden kautta haihtuu paljon lämpöä, minkä vuoksi ne on suojattava hyvin viileässä ja kylmässä työskenneltäessä.